In dit blogbericht vertellen we je over de 19 meest voorkomende sollicitatievragen en geven we je advies over hoe je ze het beste kunt beantwoorden. Door goed voorbereid op een sollicitatiegesprek te verschijnen, maak je een goede indruk en vergroot je de kans dat jij uiteindelijk de baan krijgt!
Sollicitatievragen voorbereiden kan heel goed! Een goede voorbereiding is immers het halve werk. Je hoeft echt niet alle sollicitatievragen uit je hoofd te leren. Dit is onmenselijk. Wij geven toch ook maar de 15 meest gestelde vragen ( en niet 21 sollicitatievragen ;))Het lijkt misschien lastig om alle vragen goed te kunnen beantwoorden maar oefening baart kunst. Probeer niet elke antwoord uit je hoofd te leren. dit komt onnatuurlijk over, maar het is altijd wel een goed idee om een idee te hebben van wat je gaat zeggen. Probeer je wel zo goed voor te bereiden dat antwoorden op vragen als "wat zijn je vijf beste eigenschappen" er vloeiend uitkomen.
Niet onbelangrijk ga na je voorbereiding totaal iets anders doen en heb een goede nachtrust. Dit zorgt ervoor dat je voorbereiding niet in je korte termijn geheugen blijft zitten en je ze op de dag van je sollicitatiegesprek bent vergeten.
Er is een verdeling te maken in het soort sollicitatievragen die je kan krijgen. Deze verdeling maakt de structuur van het gesprek overzichtelijk.
Vertel eens iets over jezelf?
Dit is een kans om kort en krachtig te vertellen wie je bent en wat je geschikt maakt voor de baan. Maar vergeet ook niet dingen te vertellen die niet op je cv staan. Je persoonlijkheid komt echt naar voren door verhalen te vertellen. We kunnen uren vertellen over de kracht van storytelling maar daar gaat dit artikel helemaal niet over. Je kan je eigen verhaal het best vertellen door een korte elevator pitch: een kort praatje van maximaal 30 seconden. Hierin vertel je enthousiast wie je bent en wat je doet.
Hoe zou je jezelf omschrijven in 1 woord?
Noem 1 woord! Ondernemend, Resultaatgericht, Sociaal. Allemaal goed. De vervolg vraag kan zijn waar blijkt dat uit. Bereid je goed voor op deze vervolgvraag. En noem situatie waaruit ook echt blijkt dat je ondernemend, resultaatgericht sociaal of wat dan ook bent....
Wat weet je van ons bedrijf?
Ze willen kijken of je je hebt ingelezen. Op de website van het bedrijf waar je solliciteert is meestal veel informatie te vinden. Ook kan je altijd van tevoren bellen met het bedrijf en de plaatser van de vacature om meer informatie te achterhalen. Dan heb je tijdens je gesprek een streepje voor.
Waarom wil je hier werken? (Of wat trekt je het meest in deze functie of deze baan?)
Laat zien dat je je hebt verdiept in het bedrijf en leg uit waarom je er graag wilt werken. Vertel ook waarom jouw ervaring en vaardigheden goed passen bij de functie.
Noem 3 slechte eigenschappen? (Of wat zijn je zwakke punten?)
Je mag best eerlijk zijn. En natuurlijk mag je je zwaktes wat mooier verpakken. Vertel ook aan je gesprekspartner welke punten je kan verbeteren door er actief aan te werken. Vertel er meteen bij hoe je dat wilt doen. Dit laat zien dat je zelfkennis hebt en ook bereid bent om te leren.
Wat miste je bij je vorige werkgever? (of wat mis je in je huidige baan?)
Belangrijk is dat je positief blijft! Ga in op wat je leuk vindt aan je baan, wat je er hebt geleerd en waarom je toe bent aan een nieuwe uitdaging. Heb je nu geen werk? Vertel kort en duidelijk hoe dat gekomen is.
Waar ben je het meest trots op?
Hier heb je de kans om een verhaal te vertellen of waarop je trots bent. Dit kan een persoonlijk verhaal zijn maar meer gangbaar is om het werk gerelateerd te houden.
Wat zijn je sterke punten
Het zijn echt standaard vragen. We weten het! Maar helaas zijn de hr managers in Nederland ook standaard en weinig creatief. Bereid deze vraag dan ook voor met situatie waaruit blijkt dat je inderdaad over deze eigenschappen beschikt. Dit kan je het best doen met de STAR-Methode.
Als een we je beste vriend zouden bellen wat zou hij dan over je vertellen?
Maak dit antwoord altijd positief maar overdrijf het niet. Dit is een andere manier om naar je goede eigenschappen te vragen. Blaas niet te hoog van de toren. In elke vacaturetekst zoeken bedrijven een schaap met vijf poten. We weten op voorhand al dat we die niet gaan vinden, maar als je in de buurt kan komen zijn we al lang blij.
Waarom moeten we jou hebben voor deze functie?
Wees zelfverzekerd. Het antwoord omdat ik de beste ben! kan werken, maar heeft geen effect bij de meeste bedrijven als je het niet kan onderbouwen. Kijk hier ook eerlijk naar jezelf en weet van tevoren wat je het bedrijf te bieden hebt. Als je echt denkt dat je de beste bent zeg het dan. Maar ook hier geldt: onderbouwen, onderbouwen en onderbouwen.
Waar zie je jezelf over vijf jaar?
Geef aan dat je ambities hebt en graag wil doorgroeien binnen de functie of binnen het bedrijf. Geef tegelijk ook aan dat de functie waarop je solliciteert voldoende uitdaging beidt en graag aan de slag gaat met de geboden uitdaging.
Waarom wil je weg bij je huidige werkgever?
Blijf altijd positie
f over je huidige werkgever. Een goed antwoord kan zijn dat je het gevoel hebt dat je taak erop zit binnen je huidige functie of dat je meer wil leren en dat je het gevoel hebt dat je dat binnen een andere functie moet zoeken omdat je huidige werkgever dat jammer genoeg niet aanbiedt.
Wat zoek je in een baan of werkgever?
Geef aan wat je zoekt in aan baan. Heb het alsjeblieft niet over salaris of andere secundaire arbeidsvoorwaarden. Dat is echt killing. Uitdaging, nieuwe prikkel om meer te leren en je te verdiepen binnen de kennis die je al bezit zijn goede antwoorden.
Heb je nog vragen voor ons?
Nee is hier verboden! Nee is eigenlijk zeggen. Ik heb eigenlijk helemaal geen interesse in jullie als bedrijf, maar ik zit hier omdat het van het UWV moet. Heb altijd vragen. Dit kan gaan over de historie van het bedrijf, hoe een werkdag eruit ziet wat de functie-inhoud of wanneer zij vinden dat je succesvol bent. Een goede strategie is als de vraag in je op komt tijdens het gesprek deze meteen te vragen. Wel met toestemming uiteraard. Er zijn sommige interviewers die dat niet prettig vinden, maar dit zijn wel hele formele organisaties.
Ben je bereid te verhuizen?
Ja, het zal wel even duren en ik moet natuurlijk eerst door mijn proeftijd komen maar ik sta zeker open om te verhuizen en hier een succes van te maken.
Hoe ziet je ideale baan eruit?
Geef je kernwaarden weer. Misschien word je heel blij van een werkgever die je voldoende vrijheid geeft. Geef dit dan ook aan. Mocht het zo zijn dat jullie niet bij elkaar passen omdat je waarden en normen niet overeen komen dat is het beter dat je daar vroeg achter komt, want dan wordt het nooit een gelukkig huwelijk. Echt niet! Verder zoeken!
Hoe lang ben je bereid te falen in deze baan voordat je slaagt?
Met deze vragen testen ze je doorzettingsvermogen. Zeg niet dat je meestal na een week afhaakt. Drie maanden is een goede periode om alles onder de knie te krijgen en dan moet je jezelf ook nog tijd geven om te excelleren. Dus geef je zelf de tijd, maar geef wel aan dat je denkt dat je heel snel van toegevoegde waarde kan zijn.
Wanneer verloor je voor het laatst je zelfbeheersing? En, hoe liep dat af?
Ze kijken hier naar je stresslevel en wat er gebeurt als je onder druk komt te staan. Geef aan dat je stress bestendig bent maar ook een mens bent en dat als je aanvoelt komen dat je de controle gaat verliezen meestal of even naar buiten gaat of de hulp van collega's vraagt om sneller tot een oplossing te komen. Het gooien met computers is uit den boze en kan je een direct ontslag opleveren. Mocht het een keer gebeurt zijn neem dit dan niet als voorbeeld.
Wat gebeurt er als je onder druk komt te staan?
Dit is eigenlijk dezelfde vraag, maar je kan deze vraag ook anders beantwoorden. Meestal word ik wat stil en introvert als ik bijvoorbeeld aan een deadline werk
Ook nog een paar verboden vragen
Dit zijn verboden vragen. Je hoeft hier geen antwoord op te geven. Geef beleefd aan dat je liever geen uitspraken doet op dit moment en laat het daarbij. Heb je geen moeite om hier antwoord op te geven dan mag je natuurlijk altijd antwoorden. Een dergelijke vraag kan een rot gevoel opleveren bij jou na het gesprek, maar besef dat de werkgever hier in de fout gaat en dat het niet aan jou ligt.
Ben je zwanger?
Ben je getrouwd?
Ben je ziek?
Ben je gelovig?
Ben je homo?
Op wie stem je?
Tot Slot
Jij moet ook echt vragen stellen. Meestal krijg je hier de kans op aan het einde van het sollicitatiegesprek, maar het komt de dynamiek ten goede als je tussendoor ook vragen stelt.
Zorg dat je social media er goed uit ziet. Elke werknemer checkt naast LinkedIn tegenwoordig ook Facebook & Instagram. Het is maar dat je het weet.
We hopen dat je door het lezen van dit blogbericht beter voorbereid zult verschijnen op een sollicitatiegesprek! We wensen je veel succes bij het solliciteren. Heb je nog vragen over deze sollicitatievragen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder. Eerst op zoek naar een vacature? Kijk eens hier
Contactgegevens
We are over the moon
Maliebaan 45
3581 CS Utrecht
E-mailadres: info@weareoverthemoon.nl
Telefoon: +31 6 412 386 59